joi, noiembrie 17, 2005

Un val de gratuitati

In ultimul timp multi din cei mari au decis sa arunce pe piata produse de tip "Comunity Edition". probabil in scopul de a estimpa popularitatea in crestere pe care o au produsele Open Source. Printre marii jucatori:

SUN - isi scoate la rampa uneltele de dezvoltare pe care a facut atata "tam-tam" adica Java Studio Creator IDE si Java Studio Enterprise pe care le ai gratuit daca te inregistrezi pe SDN - Sun Developement Network. O prezentare interesanta pentru JCreator gasiti aici. In prezentare se demonstreaza productivitatea pe care o poti obtine folosind JSF, (JSF reprezinta un sistem de componente Web care gestioneaza singure partea de request-response - este unul din framework-urile bazate de componente si nu pe cerere-raspuns). Teoretic acceesi productivitate ca in cazul interfetelor bogate dar de data asta pentru Web. Demn de urmarit. In Eclipse nu stiu nimic asemanator. JCreator-ul este contruit peste NetBeans, IDE-ul la care Sun nu vrea sa renunte se pare asa cum au facut toti in favoarea Eclipse.

ORACLE - scoate pa piata Oracle Database 10g Express Edition de numai 150M. Este libera pentru modificari, redistribuiri, etc.

IBM - ofera Websphere Community Edition un server de aplicatii bazat pe Apache Geronimo un server de aplicatii Open Source de la apache care a trecut testele de J2EE. De asemenea IBM integreaza si produsele pe care le-a achizitionat in timp: Gluecode si Cloudscape!