joi, decembrie 15, 2005

Timpuri bune pente JSF.

Intre timp s-au petrecut urmatoarele evenimente. Sun a facut free unealta sa specializata in dezvoltarea de aplicatii web bazate pe JSF pe numele ei Java Studio Creator. Nu stiu din ce motive nu a vrut sa se instaleze pe laptop, dar am reusit instalarea cu succes pe desktop. Arata destul de bine (un NetBeans modificat), se misca destul de bine si permite sa faci aplicatii Web in stil RAD tragand componente pe suprafata de lucru in stil drag'n'drop. E tocmai partea cu care Visual .Net Studio se lauda acum ceva timp. Dar de data asta free si cu tehnologii Java.

Oracle a facut free libraria lor de componente ADF. Este un aspect important pentru ca arata cu adeavrat bine. Mai exista astfel de componente unele free altele pe bani. MyFaces dezvolta de ceva timp un set de astfel de componente sub numele Tomahawk. ADF va fi disponibil spre sfarsitul anului sub titrarea Apache Faces Cherokee gestionate desigur de Apache.

Ce pot spune eu este ca in partea de prezentare, a gandi in componente in defavoarea manuirii sistemului cerere-raspuns impus de HTTP reprezinta productivitate. Am simtit asta folosind librariii de taguri cum ar fi tabele cu sortare si paginare, meniuri, structuri arborescente, etc.

Dupa cum spuneam vremuri bune!