miercuri, februarie 15, 2006

Effective Java

A trecut destul de mult timp de la ultimul post pe blog in timpul acesta m-au vizitat aproape 150 de persoane dupa cum se poate vedea aici. Vizitatorii sunt cu precadere din Europa si State dar si din alte tari ale lumii: cred ca printre ele si Indonezia si China.

Zilele trecute am vizionat in fuga un interviu cu Josh Bloch si Neil Gafter realizat la JavaPolis 2005 de Ted Neward (trebuie sa va faceti un cont pe acest site pentru vizionare). Undeva se vorbea despre o noua versiune a cartii Effective Java. Din curiozitate am rasfoit-o din nou dupa mult timp. E o carte in care se prezinta succint aspecte ale limbajului care ar putea creste calitatea programelor scrise in Java, asa cum marturiseste autorul, mai mult din punct de vedere al claritatii si nu a performantelor (dupa cum stiti optimizarea se face la urma sau deloc).

Josh Bloch a lucrat de la inceputuri ca inginer la Sun chiar in realizarea API-urilor limbajului si este unul din putinii care ar fi putut scrie aceasta carte. In prezent impreuna cu Neil Gafter lucreaza pentru Google si au marurisit ca aceasta firma este foarte interesata de Java. Am auzit de unii romani care lucreaza pentru Google dar nu e acelasi fenomen cum e in cazul Microsoft. Ce e foarte interesant e ca Bill Gates a afirmat ca rivalul Microsoft este IBM si nu Google.

In Effective Java sunt principii de bun simt, pe care din graba sau dezinteres tindem sa le neglijam sau ignoram crezind ca codul nostru nu o sa mai fie niciodata citit. O mare eroare, pentru ca e sigur ca vom scrie codul o data dar de citit il vom citi noi sau altii de mai multe ori.