sâmbătă, iunie 16, 2007

Content repository

Gestiunea continutului este o tema deschisa in Java. Fie ca este vorba de document management, Web content management , records management, in toate cazurile e vorba de gestiune de continut. Modul in care trebuie sa arate un astfel de API care sa permita abstractizarea lucrului la nivel de continut (repository-ul este o abstractizare peste file system si/sau baza de date) este standardizat mai nou in Java prin specificatia JSR 283 (mai e si vechea 170) - Java Content Repository. Implementarea de referinta pentru content repository este Jackrabbit.

Un interviu interesant despre content management in Java cules de pe DAILYMOTION.COM:


Prin CMS - Content Management System, intelegem un sistem care ne ajuta sa gestionam, culegem, manipulam continut (aceste implementari sunt construite peste API-urile descrise anterior si unele dintre ele sunt conforme cu specificatiile de la JCP). In cazul limbajului Java avem cateva implementari open source notorii (exista multe altele dar nu atat de importante)

  • Alfresco - document management, platforma matura, implementare cu librarii noi
  • Magnolia - Web content management, conforma cu Content Repository JSR
  • Daisy - Web content management, interesant
  • Nuxeo ECM - in plin proces de evolutie, rescriere din Pyton, inca instabil
Eu sunt impresionat de Alfresco - l-am testat si exista o carticica foarte buna care il descrie. Pentru document management Alfresco este un exemplu. Pentru gestiunea de continut Web, am testat Magnolia care mi-a lasat de asemenea o impresie placuta.