luni, martie 08, 2010

Interviu despre Java şi educaţie

Un fragment dintr-un interviu acordat pentru lec-academy.ro.

LEC Academy este un proiect Line Education Center care are ca scop sa va aduca zilnic cate un tutorial video sau scris despre Java, PHP, Microsoft Office, dar si articole cu noutati din industria IT. Prezentam un fragment, restul interviului il puteti urmari lec-academy.ro


Ce sfaturi ai pentru cineva care ştie elementele de baza în programare şi vrea să “se apuce” de java?

Să înceapă să foloseasca limbajul Java în viaţa de zi cu zi în dezvoltarea de aplicaţii efective, începând de la API-ul standard dat de JSE şi continuând cu bibliotecile şi framework-urile enterprise. Să citeasca puţin şi să scrie mai mult cod. O bună idee este să disece o aplicaţie deja făcută în Java chiar dacă este imperfectă şi să înveţe din experienţa altora. Să se implice atât în partea de dezvoltare de aplicaţii pentru desktop cât şi în partea de Web pentru a-şi lărgi domeniul de experienţă. Să se acomodeze cu tool-urile specifice limbajului: IDE-uri, unelte de build, servere de aplicaţii, etc. Să nu se limiteze doar la cunoaşterea teoretică!

Care este, în opinia ta, diferenţa dintre un developer bun şi unul mediocru?

Consider că un adevărat dezvoltator, pe care eu îl numesc “pur sange” este cel care şi-a făcut o profesie (meserie) din programare. În sensul că nu este ataşat doar de un job sau o firma sau un proiect ci de limbaj, tehnologii, şi programare în general, cele din urmă având un scop şi o durată de viaţă mult mai mare decât primele. Desigur, e imposibil să ştii totul. Părerea mea este că ideea de “cache levels” este aplicabilă şi în afara programării. Întotdeauna avem un set de informaţii foarte des folosite pe care le ţinem în memorie la îndemână, dar ne vine uşor să căutăm dupa alte informaţii mai rar folosite pe Web, în cărţi, etc. Dar în general un bun programator are o înţelegere mai profundă a limbajului şi a tehnologiilor venită din pasiunea pentru programare deoarece este afectiv legat de acestea şi drept consecinţă acumulează mai uşor cunoştinţe.

Ce sfaturi ai avea pentru cineva care este începător în “ale programării” indiferent de limbajul folosit? Cum ajungi un developer bun?

Sunt un susţinător al experienţei (şi oarecum împotriva sistemului academic) pe care o consider singura care poate să dea un folos efectiv învăţării. Teoria foarte rar are o aplicabilitate practică imediata mai ales dacă este adusă la un grad înalt de formalizare aşa cum se întâmplă în facultate. Consider ca anii consumaţi în facultate aproape inutil trebuie să fie răscumpăraţi prin ani de munca în producţie folosind efectiv tehnologii, unelte, etc.


Source: http://lec-academy.ro